Beton reparatie vaak noodzakelijk bij betonschade

beton

Hoe sterk beton ook is, het kan zeker ook beschadigen. Dit is zichtbaar als het beton langzaam afbrokkelt en er gaten ontstaan. Het is dan tijd voor betonherstel. Vaak is de schade het gevolg van betonrot. Maar wat kun je hier tegen doen? Want is betonrot nou eigenlijk? In dit blog leggen we het je uit en waarom beton reparatie van balkons bijvoorbeeld een must is.

Oorzaken van betonschade

De oorzaak is vocht dat door het beton heen dringt en de stalen bewapening bereikt. Vocht kan eenvoudig door kleine scheuren in het beton dringen. Het wapeningsstaal zal hierdoor gaan roesten waardoor het uitzet. Het beton kan door de druk kapot gaan waardoor de constructie zijn sterkte verliest. Komt het staal door het afbrokkelen ook in contact met zuurstof dan zal dit proces tot drie keer sneller verlopen. Om erger te voorkomen is een beton reparatie dan ook nodig. Naast betonrot kan ook het beton ook verzwakt zijn door brandschade of overmatig contact met zouten of chemische middelen.

Beton reparatie vaak nodig

Betonrot kan plaatsvinden bij balkons, funderingen, kelders, betonvloeren, plafonds en zwembaden. Het kan de constructie van een huis of gebouw aantasten waardoor er onveilige situaties kunnen ontstaan. De oplossing is vrij eenvoudig als het door een gespecialiseerd bedrijf wordt uitgevoerd. De behandeling zal enkele keren moeten worden herhaald, waarna het beton weer geheel waterdicht zal zijn. Het resultaat is een stevig beton dat weer tientallen jaren geschikt is voor gebruik. Na een balkon renovatie is het balkon weer veilig om te gebruiken.

Behandelen van betonschade

Wacht niet met het repareren van betonschade. Wachten vergroot de kans dat de schade onherstelbaar zal zijn en geeft een hoger kostenplaatsje dan bij vroegtijdige reparatie. Reparatie kan op drie manieren worden uitgevoerd. Een vakman zal de schade opnemen en benoemen wat de beste oplossing is voor de specifieke situatie. Scheurtjes kunnen handmatig met een twee componenten betonmortel worden opgevuld. Omdat de vulling na het aanbrengen vaak zal krimpen zijn er meerdere behandelingen nodig. Tussen de verschillende behandelingen moet het mortel 2 dagen uitharden. Een andere methode is het injecteren van het beton. Voor lekkende scheuren gebeurt dit met polyurethaan hars, voor constructieve scheuren is epoxyhars beter geschikt. Eventuele holle ruimtes achter een constructieve scheur zal worden behandeld met injectiegel.

Spuitbeton

Bovenstaande methode is soms niet de beste oplossing. Bij gebogen vormen, balkons of aan de onderkant van een vloer is spuitbeton mogelijk een goed alternatief. Het is specialistisch werk en kan is geschikt voor plaatsen waar een bekisting niet goed kan worden aangebracht. Het beton kan zelfs in een andere kleur dan grijs worden aangebracht, maar de kosten hiervan zijn hoog en het resultaat niet altijd naar wens.