Het gemiddelde dak gaat 25 tot 80 jaar mee, afhankelijk van het materiaal en hoe goed dit is onderhouden. Dat is een hele lange tijd, maar niet voor eeuwig. Per mensenleven is de kans dus groot dat je minstens één keer je dak moet laten vervangen. Maar wanneer is dit nou eigenlijk nodig? En wat zijn dan belangrijke dingen om op te letten?
Waarom je dak laten vervangen?
Je dak kun je om meerdere redenen laten vervangen. Zoals hierboven gezegd gaat een dak helaas niet voor eeuwig mee. Naar mate het dak ouder wordt zal deze vaker problemen vertonen, welke steeds moeilijker op zijn te lossen. Denk bijvoorbeeld aan meer lekkages of een minder goede isolatiewaarde. Soms kan je nog een paar jaar van het dak redden op het einde van zijn levensduur door hem te laten coaten, maar uiteindelijk is het een keer voorbij. Een dakdekker zal in dit geval ook zelf adviseren om een dakrenovatie te overwegen. Als je het vermoeden hebt dat je dak aan vervanging toe is en je wilt dit zeker weten kan je ook een dakdekker inschakelen voor een dak inspectie. De hoofdreden om je dak te laten vervangen is omdat je op termijn geld zal besparen op reparaties en het de veiligheid in huis ook flink bevordert.
Wat kost een dak vervanging?
De kosten van een dakrenovatie zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo kan er een verschil in prijs ontstaan door het materiaal en de oppervlakte van het dak. De prijs voor het vervangen van een pannendak is bijvoorbeeld hoger dan wanneer je een EPDM of bitumen laat leggen. Echter gaat een pannendak ook significant langer mee, waardoor de gemiddelde prijs juist weer mee zal vallen ten opzichte van ander materiaal. Ook het uurloon van de dakdekker en de benodigde werktijd is van invloed op de totaalprijs van de dak vervanging. Om geld te besparen op een dak vervangen kan je een aantal dingen proberen. Allereerst kan je besparen op de voorrijkosten wanneer je tegelijkertijd met bijvoorbeeld je buurman het dak laat vervangen. Sommige dakdekkers verrekenen ook een korting wanneer je meerdere grote projecten combineert, zoals het vervangen van twee daken. Als tweede kan je controleren of je misschien een subsidie vanuit de gemeente kunt ontvangen voor de dakrenovatie. Soms wordt dit namelijk gerekend onder verduurzaming, en daar kan een gemeente een subsidie voor uitgeven. Zo betaal jij niet te veel voor je nieuwe dak!