Hoe vind je een lekkage?

lekkage spotten

Een lekkage hebben is uiterst vervelend, want waterschade veroorzaakt een hoop gedoe. Een lekkage komt helaas vrij vaak voor, zelfs in nieuwere huizen. Op het moment dat je te maken hebt met een lekkage, dan is het van cruciaal belang om de lekkage zo snel mogelijk op te sporen en te repareren. Elke huiseigenaar moet weten hoe je een lekkage vindt. In dit artikel krijg je handige tips om een lekkage op te sporen.

Verschillende soorten lekkages

In de meeste gevallen wordt een lekkage veroorzaakt door een probleem met de leidingen. Zo kun je een lekkage hebben door de waterleiding, door een verstopte afvoerbuis of door een lekkage aan het verwarmingssysteem.

Moeilijk te ontdekken

Het nadeel van een lekkage is dat het vaak heel moeilijk te ontdekken is. Meestal ontdek je een lek pas als het te laat is en de schade al te groot is. Dat is vervelend! Maar gelukkig zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.  Je kunt een lek opsporen door bijvoorbeeld naar vocht- en schimmelplekken in huis te zoeken. Als er ergens een lek is, zal het vocht daar blijven zitten en vlekken of schimmel veroorzaken.

Lekkage opsporen met wc-papier

Lekkende leidingen opsporen is vrij moeilijk, maar als je vermoedt dat een leiding lekt kun je ook de wc-papier truc gebruiken. Wat je doet is een stuk wc-papier (of keukenrol) nemen en ermee langs de pijpen vegen. Zodra je ziet dat het wc-papier nat is, weet je dat je op die plek een lek hebt.

Een vakman inhuren

Als je zeker wilt zijn dat een mogelijk lekkage goed opgespoord en gerepareerd kan worden, is het soms gewoon verstandig om een vakman in te huren. Het nadeel hiervan is dat het geld kost en daar moet je rekening mee houden en het natuurlijk kunnen missen. Het belangrijkste bij een lekkage, hoe je het ook wilt opsporen, is dat je het op tijd doet. Want als een lek niet op tijd ontdekt wordt dan leidt dat tot veel schade.