De verschillende toepassingen van triltechniek

De verschillende toepassingen van triltechniek

Woorden die door het grootste aantal mensen niet dagelijks gebruikt wordt… Triltechniek of “pneumatische vibratoren”. Klinkt erg ingewikkeld, maar is een onmisbaar onderdeel van vele fabrieken en producenten. Wat is de triltechniek en met name een pneumatische vibrator dan eigenlijk? Een pneumatische vibrator is een machine die continue een lineaire trilling geeft met een regelbare amplitude en frequentie, waardoor er objecten in (of op) de machine stuiteren. De frequentie en impuls is afhankelijk van de luchtdruk en kan dus simpel op afstand geregeld worden. Dit zorgt er voor dat een triltransporteur een perfecte machine is om bepaalde productstromen en verspreiding van producten te creëren. Daarnaast zorgt de evenredige verdeling van de energie voor een lager energieverbruik en minder product beschadiging tijdens transport. Een handige machine dus, maar waarvoor kan de machine nog meer gebruikt worden? Lees hieronder de verschillende toepassingen van de triltechniek. 

  • Het transporteren van producten

Als eerst heeft de triltechniek een goede toepassing van het transport van producten. Deze machines worden triltransporteurs genoemd en zijn een doeltreffende manier om producten te transporteren. De producten liggen hierbij op een aflopende afvoer en door middel van trillingen stuiteren de producten op en worden deze vervoerd naar de bestemming. Het voordeel van vervoeren met triltechniek is dat het de producten op een hygiënische en efficiënte wijze kan transporteren. Een belangrijk voordeel van triltechniek is dat het product niet zal beschadigen dankzij de vibraties wanneer er bijvoorbeeld een buffer of een hopper wordt gebruikt. Daarnaast kunnen de triltransporteurs worden ingesteld op transportsnelheid en de hoeveelheid producten die (automatisch) verwerkt worden.

  • Het zeven van producten

De tweede toepassing die besproken zal worden is het zeven van producten. In fabrieken komt het regelmatig voor dat er producten in verschillende soorten en maten over de loopband komen. Daarbij is het mogelijk dat er producten met aangeplakt poeder of brokjes langskomen, waarbij de brokjes of het poeder verwijderd moet worden om aan de kwaliteitseisen te voldoen. Zeven door middel van triltechniek is hiervoor een goede oplossing. Bij een zeef thriller gaat het te verwerken product via een gesloten aanvoer door de machine heen. De trilbeweging van de machine zorgt ervoor dat brokken kapotbreken en (ook bijvoorbeeld het poeder) dus door de zeef valt en klaar is voor verdere verwerking. 

  • Sorteren van producten

Zoals hierboven is verteld komt het regelmatig voor dat er producten in vele verschillende vormen en maten over de loopband komen die niet bij elkaar verwerkt kunnen worden. De triltechniek van bijvoorbeeld een pneumatische turbinetrillers kan goed toegepast worden in dit soort situaties, omdat de trillingen ervoor zorgen dat de producten verschuiven. Door het toevoegen van verschillende uitvoeringen (één per gesorteerd product) met verschillende vormen en/of maten kunnen de langskomende producten op vorm en maat gesorteerd worden. De projectuitvoer kan zijwaarts, naar beneden of in de lengte worden toegepast, wat er voor zorgt dat er veel keuze is in het type machine en dus bij vele producten gebruikt kan worden. 

  • Doseren van producten

De triltechniek kan ook erg goed worden toegepast bij het doseren van producten. Om de desbetreffende producten te doseren bestaan er twee verschillende trilsystemen. De meest eenvoudige manier is het start/stop doseren, waarbij er producten door de aanvoer in de machine terecht komen en deze via een loopband naar de afvoer verwerkt worden. De geavanceerde manier is het continu automatisch aanpassen van de trilfrequentie en amplitude.