Waarvoor gebruik je betonlateien?

betonlateien

In de bouwwereld is het een bekende term, maar particulieren zijn hier vaak nog niet mee bekend: betonlateien. Deze betonnen producten zorgen ervoor dat een deel van de muur niet instort op plekken waar bijvoorbeeld een deur of raam komt. Doordat er hierdoor een opening in de muur zit moet het stuk muur wat daarboven zit uiteraard wel intact blijven. Om hiervoor te zorgen worden er betonlateien geplaatst boven de plekken waar in een latere fase de kozijnen worden gezet. Zo kan een betonlatei goed de belasting boven de opening in de muur opvangen.

Verschillende type lateien van beton

Er zijn verschillende type lateien. Zo zijn ze er van beton maar bijvoorbeeld ook van staal of steen. In dit artikel gaan wij dieper in op betonnen lateien. Bij een spouwmuur heb je twee verschillende soorten betonlateien nodig: een voor het buitenblad en de ander voor het binnenblad. Daarnaast zijn ze er ook nog met een waterhol. Een waterhol zorgt ervoor dat het water op een  juiste manier gemakkelijk wordt afgevoerd via het gootje in de latei. Heb je liever geen waterhol zichtbaar maar zit deze wel in de latei, dan kun je de betonlatei bij de bouw omdraaien zodat deze niet meer zichtbaar is. Verder zijn ze in vele lengtes te koop. Zo zijn ze verkrijgbaar in breedtematen van 100 mm tot en met 300 mm breed, ook weer in diverse hoogtes. De lengte is afhankelijk van waar je de betonlatei vandaan haalt. Bij een betonfabriek is de kans groter dat je ze in flinke lengtes kunt verkrijgen. Soms tot wel 4 meter! Ook is het goed om te letten op de kwaliteit van het beton. Iedere leverancier moet transparant zijn over van welke betonkwaliteit de producten zijn gemaakt.

Waar zijn ze te verkrijgen?

Betonlateien kun je in vele bouwmarkten kopen. Nu is dit tijdens de huidige COVID-19 periode uiteraard lastiger omdat deze gesloten zijn. Vaak hebben ze wel afhaalpunten waar je ze dan alsnog kunt verkrijgen. Een andere optie is om naar speciaalzaken te gaan waar de betonlateien direct uit eigen fabriek worden geleverd.

Meer weten hierover? Lees meer over betonlateien.