Als starter gebruik maken van de startershypotheek

Als starter gebruik maken van de startershypotheek

Wat spannend, u heeft besloten uw eerste huis te kopen. Als starter kunt u gebruik maken van de startershypotheek. Wanneer u als starter uw eerste huis koopt komt er natuurlijk veel bij kijken. Zo hebben sommige keuzes invloed op wat u maandelijks aflost tijdens de gehele looptijd van uw hypotheek. Een belangrijke keuze die u bijvoorbeeld moet maken is op welke manier u uw startershypotheek gaat aflossen. U heeft namelijk keuze uit verschillende aflosvormen. Lost u graag uw hypotheek af met een vast maandbedrag? Of betaalt u liever in het begin wat meer om tegen het einde juist minder te betalen? En zou u in aanmerking willen komen voor hypotheekrenteafterek? Al deze keuzes hebben invloed op invloed op uw hypotheek.

Bereken zelf een indicatie van uw startershypotheek

Het kan handig zijn om van te voren al een indicatie te krijgen van wat de hoogte van uw startershypotheek kan zijn. Verschillende hypotheekaanbieders hebben hier een calculator voor om gemakkelijk een indicatie te berekenen van hoeveel u kunt lenen bij uw hypotheek. Maar let op, dit is slechts een eerste schatting en geen garantie. De daadwerkelijke hypotheek wordt berekend aan de hand van verschillende factoren, zoals uw leeftijd en inkomenssituatie, het hebben van een studieschuld, het rentepercentage en natuurlijk de woningwaarde die wordt vastgesteld in het taxatierapport.

Variabelen kosten zoals de hypotheekrente

Naast de kosten voor de aankoop van uw huis, betaalt u ook nog verschillende variabelen kosten, zoals de hypotheekrente. Hiermee betaalt u rente over de lening die u van uw hypotheekverstrekker hebt ontvangen. De overdrachtsbelasting hoeft niet altijd meer betaald te worden. Voor starters tussen de 18 en 35 jaar is per 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting vervallen. Met deze regeling wil de overheid starters tegemoet komen. Maar let op, koopt u een huis waarvan de prijs hoger is dan € 400.000? Dan betaalt u per 1 april 2021 wel overdrachtsbelasting van 2%. Er komt dus veel kijken bij het kopen van uw eerste huis. U, als starter, krijgt met veel verschillende zaken te maken. Neem geen overhaaste beslissingen en denk goed na over uw aflosvorm. Succes!