Hijsbanden kopen? Denk aan de veiligheid

Gereedschap

Als u hijsbanden gaat kopen wilt u natuurlijk alleen goedgekeurd materiaal in huis halen. Hijsbanden zijn belangrijke hulpmiddelen voor het vastzetten van de lading en in het bijzonder voor de hijstechniek. Ze worden gebruikt om te laden en om zware lasten te tillen en te dragen. Ze dienen als verbinding tussen een lastdrager (zoals een lasthaak of kraanhaak) en de last of tussen een lastdrager (zoals boeien of klemmen) en de te hijsen last. De hijsband is vooral geschikt als de last een breed en schoon draagvlak heeft. Met name lasten met een gevoelig oppervlak kunnen hiermee veel zachter worden gehesen dan met staalkabels of stropkettingen. Ze kunnen eenvoudig onder de belasting worden geschoven en individueel worden aangepast aan de omstandigheden.

Voorschriften om rekening mee te houden bij het kopen van hijsbanden

Natuurlijk wilt u uitsluitend kwalitatief hoogwaardig materiaal gebruiken. Een kwalitatief goede hijsband is gekeurd door EKH. En voldoet daarmee aan alle normen en voorschriften die daarop van toepassing zijn. Voor het vastzetten van zware lasten zijn hijsbanden met lussen absoluut noodzakelijk. Maar ze moeten wel van zeer hoge kwaliteit en veerkrachtig zijn, zodat ze geen veiligheidsrisico vormen. Alleen met een hoogwaardige afwerking zijn hijsbanden zonder enige uitzondering bestand tegen continu gebruik in alle weersomstandigheden. De wapening op de hijslussen beschermt tegen beschadigingen. Een goede hijsband bevat de voorgeschreven kleurcodering om de respectievelijke toelaatbare belasting te bepalen.

Beter altijd op voorraad

Hijsbanden behoren tot de meest gebruikte hulpmiddelen in logistieke bedrijven. Soms verdwijnen ze echter op een bijna mysterieuze wijze, zodat er onder bepaalde omstandigheden een knelpunt kan ontstaan. Daarom is het beter om uw bedrijf direct uit te rusten met voldoende en vooral goedgekeurde hijsbanden. Brancheorganisatie EKH is graag uw competente en betrouwbare partner als het gaat om o.a. het keuren en inspecteren van hijs- en hefmiddelen. De begrippen keuren en inspecteren wordt geregeld door elkaar gebruikt. Voor de duidelijkheid, een inspectie is een onderzoek naar het veilig gebruik van een hijs- en hefmiddel. Een keuring is een onderzoek om te kunnen beoordelen of een hijs- of hefmiddel aan de gestelde eisen en voorschriften voldoet. De resultaten van dit onderzoek worden vastgelegd in een keuringsrapport.