PIR isolatie platen, wanneer kan je ze het best gebruiken?

PIR isolatie

Heel wat mensen maken tegenwoordig de bewuste keuze om hun woning beter te gaan isoleren. Wanneer deze keuze wordt gemaakt zal je kunnen vaststellen dat er hoofdzakelijk aandacht wordt besteed aan bijvoorbeeld het isoleren van de spouwmuur en het dak. Het spreekt voor zich dat je daarvoor gebruik kan maken van tal van verschillende soorten isolatiematerialen. Eén van de materialen die je daarvoor kan gebruiken zijn zogenaamde PIR isolatie platen. PIR staat er om bekend over uitstekende thermische eigenschappen te beschikken. Bovendien slaagt ze er eveneens in om bij een geringe dikte prima te isoleren. Zou je graag meer te weten willen komen over isoleren met behulp van PIR isolatie platen? Lees dan vooral snel even de onderstaande informatie!

Welke verschillende soorten PIR platen bestaan er precies? 

Voor het merendeel van de PIR isolatie platen geldt dat ze aan allebei de zijden zijn voorzien van een dampdichte laag. Deze zorgt ervoor dat de platen op een efficiënte manier verwerkt kunnen worden. Het is in het merendeel van de gevallen bij dit type van isolatie dan ook niet vereist om nog eens gebruik te gaan maken van een apart dampscherm. Wel dien je er zorg voor te dragen dat de naden die zich tussen de platen bevinden goed worden afgedicht met tape. PIR isolatie platen kunnen eveneens worden voorzien van een ander type isolatiemateriaal. Het gaat in dat geval dan voornamelijk om glaswol. Voor deze platen geldt dat ze aan één zijde een dunne laag minerale wol bevatten. Deze is speciaal aangebracht met als doel om oneffenheden in het muuroppervlak te kunnen opvangen. Er wordt in de praktijk zeer vaak gebruik gemaakt van deze combinatieplaten in spouwmuren. Dit omwille van het feit dat deze veelal behoorlijk ruw zijn afgewerkt.

Alle voordelen van PIR isolatie platen op een rijtje

In het bijzonder de voorbije jaren hebben heel wat mensen er doelbewust voor gekozen om gebruik te gaan maken van PIR isolatie platen bij het isoleren van hun woning. Dit is doorgaans altijd het gevolg van één of meerdere van de voordelen zoals hieronder op een rijtje gezet.

  1. Het materiaal staat er om bekend geen vocht op te nemen; 
  2. In het merendeel van de gevallen is er geen apart dampscherm vereist; 
  3. Het is een licht en eenvoudig te verwerken materiaal;
  4. PIR beschikt over een zeer hoge isolatiewaarde, ook bij beperkte dikte; 
  5. Ze heeft uitstekende brandvertragende eigenschappen;

De bovenstaande voordelen waar je op kan rekenen bij het gebruik van PIR isolatie platen zijn absoluut aanzienlijk te noemen. Dit gezegd hebbende zijn er ook enkele kleine nadelen aan verbonden waar je mogelijks bij stil zal willen blijven staan. Voor veel mensen is het bijvoorbeeld een beetje een doorn in het oog dat het materiaal niet zo eenvoudig kan worden gerecycleerd. Bovendien is het zo dat ervoor de productie van deze PIR isolatie platen gebruik dient te worden gemaakt van chemicaliën. Hoe dan ook, alles bij elkaar gezien is dit werkelijk een fantastisch isolatiemateriaal die je zeker kan overwegen bij het isoleren van bepaalde delen van je woning.