Wanneer is het gebruik van staalkabels noodzakelijk?

staalkabels

Voor de bevestiging van bepaalde materialen zijn staalkabels erg handig. Een staalkabels bestaat uit een kabel met stalen draden die strengen rondom een kern zijn geslagen. Hierdoor kan een staalkabel trekkrachten overbrengen. Het wordt naast het ophangen van bepaalde zaken gebruikt bij kabelbanen, lieren, liften, hijswerk en tuibruggen. Staalkabels kunnen tot een strop worden geslagen of tot een grommer, dit is een staalkabel zonder eind. Als je een staalkabel gebruikt dan heb je een eindverbinding nodig waar je de kabel bevestigd aan het voorwerp wat je wilt hijsen, slepen of trekken. Hiervoor gebruik je bevestigingsmateriaal. Staaldraad wordt vaak gebruikt om zwaardere objecten of kunstwerken op te hangen.

De voordelen van staalkabels

Het grote voordeel van staalkabels ten opzichte van plantaardige touwen is dat het niet rekt en krimpt als de luchtvochtigheid veranderd. Dit gebeurt alleen bij een verandering van temperatuur. Tevens kan het een grotere trekkracht per oppervlakte eenheid opnemen. Staal heeft ook de mogelijkheid om de eigenschappen tijdens de productie te controleren, dit is bij andere materialen die niet van metaal zijn een stuk moeilijker. Doordat een staaldraad veel sterker is heeft deze ook het nadeel dat hij veel duidelijker zichtbaar is. Als je de kabel minder gewicht moet dragen kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Perlon draad. Een staaldraad is in het algemeen veiliger dan andere bevestigingsmaterialen. Je kan ook meerdere bevestigingen van staalkabels aan een rail toepassen.

Verschillende soorten bevestigingsmateriaal

Je kan ervoor kiezen om een Twister bevestiging te gebruiken. Deze heeft het voordeel dat hij gebruikt kan worden met elke soort rails zolang deze een opening heeft aan de onderkant. Een Twister bevestiging voer je in aan de onderkant en draai je daarna een halve slag om te zorgen dat hij bevestigd wordt. Voor het verwijderen doe je precies het omgekeerde. Een Cobra bevestiging is alleen geschikt voor bepaalde types rails. Deze klik je eenvoudig aan de onderkant in. Dan is er nog de Lus, deze kan je overal bevestigen waar een haak is. Of dit nou een wand of rail is. Je kan ook altijd ervoor kiezen om een bevestiging met een haak te gebruiken. Dit gebeurt met een zogenaamde classic rail. Op het moment dat je bevestigingsmaterialen gaat bestellen dan kan je vaak gelijk doorklikken naar de juiste uitvoeringen die erbij horen en de toepasbare accessoires. Je kan zowel staaldraden als bevestigingsmaterialen tegenwoordig makkelijk online kopen met een paar klikken op de knop.