5 ideeën voor het vernieuwen van je plafond

systeemplafond

Ziet het plafond van jouw woonkamer, slaapkamer, kantoor of vergaderruimte er niet meer zo goed uit? Schaam je jezelf er eigenlijk voor als je gasten of klanten over de vloer krijgt? Dan wordt het tijd om dat plafond eens aan te pakken. Een fris en nieuw plafond zorgt ervoor dat de hele ruimte opknapt. De hele kamer krijgt direct een andere uitstraling. Er zijn verschillende manieren om je plafond te vernieuwen In dit artikel delen we vijf van onze ideeën met je. Succes met de renovatie van jouw plafond!

Het plafond schilderen

Door de jaren heen kan er verkleuring van het plafond optreden. Zeker wanneer er in huis gerookt wordt of wanneer er gekookt en gebakken wordt in de ruimte. De meest voor de hand liggende stap om het plafond weer een frisse uitstraling te geven, is het schilderen van het plafond. Dit kun je gewoon in een witte kleur doen, maar misschien is het ook een idee om te kiezen voor een geheel andere kleur. De ruimte knapt er in ieder geval altijd van op.

Stucen

De meest logische stap om je plafond aan te pakken, lijkt het verven van het plafond. Is je plafond niet meer zo mooi egaal, door de scheuren, gaten en andere oneffenheden? Dan zul je het eerst moeten stucen. Deze klus is helaas niet altijd geschikt voor de wat minder handige doe-het-zelver. Je zult hiervoor wel de basisvaardigheden van het stucen onder de knie moeten hebben. Daarnaast geeft stucen een hoop troep en rotzooi. Je dient de hele kamer leeg te moeten halen en de vloer goed af te dekken, om te voorkomen dat er spetters op je vloerbedekking vallen. Heb je dit ervoor over, dan heb je wel weer een schitterend plafond dat er jaren tegenaan kan!

Een nieuw systeemplafond

Wil je iets heel anders voor de ruimte en wil je ook het verlichtingsplan eens goed onder handen nemen, dan kan een systeemplafond uitkomst bieden. Systeemplafond platen liggen wat lager dan het originele plafond en er hoeft dus niets gesloopt te worden om dit plafond te monteren. Doordat de platen wat lager liggen, ontstaat er een ruimte tussen het originele plafond en het systeemplafond. Hier kunnen kabels en leidingen weggewerkt worden. Op die manier kun je ook de verlichting eenvoudig in het plafond verwerken. Je plafond ziet er direct weer uit als nieuw en de kamer krijgt een geheel andere uitstraling, zonder dat er veel rotzooi bij komt kijken. Vaak is een systeemplafond al binnen een dag gemonteerd.

Sierlijsten

Door de plafonds van je woning te omlijsten met sierlijsten, kun je een geheel nieuwe uitstraling aan de ruimte geven. Het geeft je woning karakter en maakt het plafond helemaal af. Je kunt de lijsten schilderen in de kleur van het plafond, zodat het één geheel wordt. De kamer ziet er direct anders uit en het is geen ingrijpende verbouwing.

Het plafond behangen

Een vrij nieuwe trend is het behangen van het plafond. Net als de muur, kun je ook je behang voorzien van een behangetje. Het is goedkoper dan het stucen van je muur, maar zorgt er wel voor dat je alle scheuren, gaten en oneffenheden laat verdwijnen. Om het helemaal goed te laten gebeuren, zul je waarschijnlijk even moeten oefenen, maar het resultaat mag er vast zijn.