Welke natuurlijke isolatiematerialen zijn er?

ascon isolatie

Jouw huis isoleren met natuurlijke isolatiematerialen, is dat mogelijk? Ja, dat is mogelijk, hoewel het isoleren met natuurlijke isolatiematerialen wel een hogere investering vraagt. Deze hogere investering is wel gerechtvaardigd door de belangrijke voordelen van natuurlijke isolatiematerialen ten opzichte van de traditionele isolatiematerialen. Bij het isoleren met natuurlijke isolatiematerialen is het de bedoeling dat er luchtdicht gebouwd wordt, maar wel dampopen.

Luchtdichtheid is van groot belang voor een goed werkende isolatie. Dampopen bouwen houdt in dat de warmte binnen blijft, maar de damp door wordt gelaten naar buiten. Dit wordt bereikt door een juiste volgorde van materialen. Het natuurlijke isolatiemateriaal heeft als eigenschap dat het damp opneemt en vervoert en de warmte binnenhoudt. Hierdoor ontstaat een constante luchtvochtigheid binnenshuis. Een ander voordeel van natuurlijke isolatiematerialen is dat het warmte heel lang kan opslaan, waardoor de woning langer koel blijft in de zomer. Iets anders wat hieraan kan bijdragen is de warmtepomp. Een warmtepomp onttrekt warme uit de omgeving en kan dit heel efficiënt omzetten naar warmte voor jouw woning.

Verschillende natuurlijke isolatiematerialen

Er zijn veel verschillende natuurlijke isolatiematerialen mogelijk. Vlas heeft warmte-isolerende en geluidsisolerende eigenschappen en is geschikt voor het isoleren van daken, wanden, plafonds en vloeren. Vlas wordt gemaakt van het restmateriaal dat ontstaat bij de productie van linnen. Het zijn lichte, stevige vezels waardoor het op vele manieren toepasbaar is. Gerecycled katoen is ook een natuurlijk isolatiemateriaal. Het wordt gemaakt van tweedehands kleding en heeft een zeer sterke vochtregulerende werking. Daarnaast kan gerecycled katoen veel warmte opslaan. Ook houtvezel is een mogelijkheid wanneer u wilt isoleren met natuurlijke isolatiematerialen. Het wordt gemaakt van resthout. Wanneer het resthout wordt verhit, vervezelt het. Deze vezels worden gemengd met water, waarna er platen of dekens van geperst worden. Houtvezels kunnen op elke plaats toegepast worden.

Hennep, wol, papier, kurk en leem

Een ander, maar waarschijnlijk bekend, natuurlijk isolatiemateriaal is hennep. Van deze plant worden zowel de vezels als harde stukken schil gebruikt voor het produceren van natuurlijk isolatiemateriaal. Voor het laten groeien van hennep zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig en hennep zuivert tijdens de groei de lucht door CO2 om te zetten. Het bespaart dus CO2 voordat het een natuurlijk isolatiemateriaal is.

Schapenwol is zeer geschikt voor isolatie, wat bestaat uit dierlijke vezels. Dit natuurlijke isolatiemateriaal is damp- en vochtregulerend naast de hoge isolatiewaarde. Cellulose is een natuurlijk isolatiemateriaal dat ontstaat door gerecycled papier te vermalen waardoor vlokken ontstaan. Cellulose is goedkoop en redelijk isolerend, maar kan minder goed tegen vocht.

Dan is er nog het natuurlijke isolatiemateriaal kurk. Kurkplaten kunnen gebruikt worden voor de isolatie van wanden en daken. Tot slot is het mogelijk het te isoleren met leem. Leem is een mengsel van zand, klei en mogelijk stro. Hierdoor is het een natuurlijk isolatiemateriaal dat geschikt is om een muur aan de binnenzijde te isoleren.

Isoleren met natuurlijke isolatiematerialen

Als je jouw huis, of nog te bouwen huis, wilt isoleren met natuurlijke isolatiematerialen is het raadzaam om op zoek te gaan naar een isolatiebedrijf dat ervaring heeft met het verwerken van de natuurlijke materialen. Hierdoor kunt u kwaliteit verwachten met een goed eindresultaat. Via deze website kunt u op zoek naar iemand met ervaring met natuurlijke isolatiematerialen en verschillende offertes aanvragen.