Zorg goed voor je ketel, denk aan het onderhoud

riool buizen maken

‘s Ochtends onder een warme douche stappen, de verwarming aandraaien wanneer het aanzienlijk kouder wordt en je handen wassen met warm water: het wordt allemaal mogelijk gemaakt door een cv-ketel. Om te zorgen dat deze warmtebron van je woning optimaal blijft werken, is het verstandig om deze goed te laten onderhouden door een expert. Daarnaast is een regelmatige (jaarlijks of tweejaarlijks) controle van de cv-ketel wettelijk verplicht. Zoek daarom ook tijdig naar een specialist om dit onderhoud voor jou te verzorgen.

Waarom is het onderhoud verplicht?

Welke verwarmingsketel je ook hebt, het is verplicht om het ketel onderhoud regelmatig uit te laten voeren. Dit met het oog op de veiligheid. Immers wordt een cv-ketel zeer intensief gebruikt en is er op deze manier ook grotere kans op slijtage of een defect. En dit kan niet alleen vervelende gevolgen hebben (zoals zonder warm water komen te zitten of lekkage), maar kan ook nog eens levensgevaarlijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gaslek. Tijdens het onderhoud kijkt de verwarmingsspecialist de ketel grondig na, wordt het apparaat gereinigd en plaatst hij nieuwe onderdelen die nodig aan vervanging toe zijn. Zo voorkom jij toekomstige problemen rondom de ketel. Tevens is het mogelijk om na het onderhoud van de gasketel de specialist extra services uit te laten voeren, zoals een reinigingsattest, een keuringsattest of een verbrandingsattest.

Na afloop van de onderhoudsbeurt noteert de verwarmingsspecialist op de sticker bij de ketel wanneer het onderhoud is uitgevoerd. Zo kan jij in de gaten houden wanneer het weer tijd is voor een nieuwe check.

pijp onderhoud

Verschillende typen ketels

Er is tegenwoordig allang geen sprake meer van één soort cv-ketel. Huizen en panden kunnen op verschillende manieren verwarmd worden. Daarnaast heeft iedereen weer een andere voorkeur voor een bepaalde ketel.

Maar wat zijn tegenwoordig de meest voorkomende ketel en warmtebronnen in een huis of pand?

  • Gasketel
  • Mazoutketel
  • Warmtepomp
  • Elektrische boiler

Hoe we in deze tekst vaak spreken over het onderhoud van een cv-ketel, kan dit woord dus ook vervangen worden door een van de bovenstaande apparaten. Je kunt overigens ook een beroep doen op de verwarmingsspecialist wanneer deze apparaten geïnstalleerd moeten worden.

verwarming temperatuurregelaar

Hoe vind ik de juiste specialist?

Heb je tussendoor een defect aan de ketel in je woning of bedrijfspand? Ga dan niet online op zoek naar hoe je het defect eventueel zelf kunt oplossen. Het probleem kan dieper liggen en het is gevaarlijk om zelf maar wat te gaan sleutelen aan het toestel. Doe in dit geval altijd een beroep op een ervaren verwarmingsspecialist bij jou in de buurt. Deze kan je vaak online vinden, of via een database met professionele verwarmingsspecialisten.

Maak het jezelf gemakkelijk en sluit gelijk een onderhoudscontract af. Zo krijg je niet alleen een herinnering wanneer het weer tijd is voor het periodieke onderhoud, maar kan je ook een beroep doen op de verwarmingsspecialist wanneer er sprake is van een storing of een ander defect. Voor dit contract betaal je een vaste prijs per maand of per jaar, voorkomt extra kosten zoals voorrijkosten en uurloon en kan afgestemd worden op jouw wensen. Dat is helemaal handig wanneer je een bedrijfspand hebt met meerdere cv-ketels.