Waarom een voordeur met kozijn kopen?

voordeur

De voordeur is het eerste wat je ziet wanneer je een woning aantreft. Je kan dan ook wel stellen dat een mooie voordeur de toon zet voor de eerste indruk van een woning. Een mooie voordeur is dan ook belangrijk voor de stijl van een huis. In dit artikel wordt er besproken waarom je een voordeur met kozijn zou moeten kopen.

De functionaliteit van een kozijn

Het kozijn heeft een cruciale functie voor de voordeur. Het kozijn zorgt namelijk voor stevigheid en stabiliteit in de deur. Het zorgt ervoor dat de deuren goed kunnen openen en sluiten door de scharnieren maar ook dat er geen vocht of wind het huis in kan komen wanneer de deur gesloten is.

Het materiaal voor het kozijn

Er zijn ook verschillende soorten materialen die je kan kiezen voor het kozijn. Zo heb je als eerste optie een hardhout kozijn. Dit kozijn heeft een hoge duurzaamheidsgraad, dit komt omdat dit kozijn een hoge levensduur tot wel 75 jaar heeft.
Ten tweede heb je zachthouten kozijnen. Deze kozijn heeft een lagere duurzaamheidsgraad en kan een levensduur hebben tot 25 jaar. Voorbeelden hiervan zijn grenen, vuren maar ook lariks.
Ten derde kan je ook kiezen voor een kunststof kozijn. Deze kozijnen hebben een enorm hoge levensduur door het feit dat ze vaak gerecycled kunnen worden. De isolatiewaarden zijn daarentegen wel lager dan houten kozijnen. Wat ook een voordeel is aan kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsarm zijn, zo hoeven ze niet overgeschilderd worden in tegendeel met de houten kozijnen die deze onderhoudsbeurt wel nodig hebben.
Ten vierde zijn er aluminium kozijnen. Deze zijn onderhoudsarm en sterker dan de houten en kunststoffen kozijnen.
Ten vijfde bestaan er stalen kozijnen. Deze kozijnen zijn enorm sterk en ook onderhoudsarm.

Vele mogelijkheden

De deur is natuurlijk de ‘eye catcher’ van de woning maar een mooi kozijn kan hier veel meer stijl aan toevoegen. Met een mooi kozijn om je deur heen kan je namelijk de hele indruk van de voordeur veranderen en daarmee ook die van je huis. Zo kan je kiezen voor een simpele omlijning van de deur puur om de functies van een deur te laten werken maar je kan ook voor een wat fijnere of robuustere omlijning kiezen. Zo zijn er voorbeelden van mooie raampjes die zijlicht creëren op je stoep, maar ook ramen boven de deur die bovenlicht creëren. Dit zorgt ervoor dat je de voordeur groter laat lijken waardoor je de illusie van een groter huis creëert. Ook kan je de ramen afstemmen op de wensen die je voor je huis hebt. Als je ventilatie in je huis zou willen hebben kies je sneller voor een kozijn die de ramen de mogelijkheid geven om te kunnen openen en sluiten dan een vast kozijn. Zo kan je het kozijn geheel afstemmen naar je eigen wensen.