Welke soort boor past bij jouw klus?

boren

Wanneer je voor een klus moet boren, is het belangrijk dat je de goede boor hebt. Een houtboor is bijvoorbeeld niet geschikt voor het boren in beton. Houtboren zijn namelijk geschikt voor minder hard materiaal en fijnere klussen. Maar betonboren zijn ook niet geschikt voor het boren in hout, omdat deze boren niet precies genoeg zijn. Welke boor je waarvoor kunt gebruiken, vind je hieronder.

De houtboor

De naam zegt het een: een houtboor gebruik je alleen voor hout. De boor heeft een spiraalvorm en een scherpe punt aan het uiteinde waarmee je gemakkelijk precies op de juiste plek door het hout heen kunt boren. De houtboor wordt dus alleen gebruikt voor het boren in hout of plaatmateriaal, zoals MDF of spaanplaat. Het boren in een ander soort materiaal is niet goed voor de boor en je krijgt er ook geen mooi resultaat mee. Een houtboor is te verkrijgen met diameters van 3 mm tot 25 mm.

Voor het boren van grotere gaten in hout, is er de speedboor. Een speedboor kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het boren van gaten voor kabels of buizen. De speedboor is niet recht, maar heeft brede vleugels, waaraan hij te herkennen is. De diameter van de speedboor kan verschillen in grootte, maar ook kan de lengte van de speedboor variëren.

Nog een soort houtboor is de slangenboor. Deze boor is geschikt voor het boren van diepe gaten waar je met de houtboor niet bij kunt komen. Het uiterlijk van de slangenboor is bijna hetzelfde als die van de normale houtboor, maar bij de slangenboor zit nog een soort schroefje op het uiteinde. De slangenboor kan gaten boren tot wel 60 cm diep. Ook kan de diameter van de slangenboor variëren van 6 mm tot enkele centimeters groot.

De betonboor

Een betonboor is vrijwel hetzelfde als de steenboor, er zit weinig verschil tussen. De betonboor heeft een punt die lijkt op een bijtel, waardoor betonboren ook kunnen functioneren als bijtel om stukken steen weg te hakken. Met betonboren kun je boren in steen, natuursteen, beton en andere harde materialen. Omgekeerd kun je met een steenboor lastig boren in beton, omdat de steenboor zachter is.