Klussen in de tuin: dit moet er gebeuren!

tuin

Tuinen vergen het nodige onderhoud gedurende het jaar. Onderhoud je de tuin onvoldoende, dan zal het al snel een wildernis worden. Het gras groeit met name in de zomermaanden ontzettend hard. Datzelfde geldt voor de struiken en planten die je in borders hebt gepoot. Reden genoeg om dit voorjaar de handschoenen aan te trekken en aan de slag te gaan in de tuin! Het klussen in de tuin kan ook een goed moment zijn om de indeling hiervan te veranderen. Overweeg bijvoorbeeld een tuinhuis, zodat je ook in de herfst van je fraaie tuin kunt genieten.

Naast tuinhuizen zijn ook zwembaden en bijvoorbeeld jacuzzi’s steeds meer in trek bij Nederlandse huishoudens. Dergelijke luxe producten maken dat je een waar vakantiegevoel ervaart, wanneer je ’s zomers in de tuin zit.

Snoeien van struiken en bomen in de tuin

Een eerste stap in het onderhoud wat je aan de tuin uit moet voeren is het snoeien van struiken en bomen. Het is afhankelijk van het type struik of boom dat je hebt, wat het meest geschikte moment is voor dit onderhoud. Veel bomen en struiken worden zowel in het voorjaar, als in het najaar gesnoeid om deze in model te houden. Daarbij geeft het snoeien van struiken en bomen jonge uitschieters de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Dit houdt de struik gezond. Zo kun je hier nog jaren van genieten! De strenge winter heeft ertoe geleid, dat veel oud groen het zwaar te verduren heeft gehad. Reden genoeg om ze flink terug te snoeien.

Aanplanten van nieuw groen

Mogelijk merk je tijdens het snoeien van het bestaande groen in je tuin op, dat sommige planten en struiken niet meer leven. Haal ze weg en gebruik het voorjaar om hier nieuwe planten neer te zetten. De tuincentra zijn overvol, nu iedereen aan de slag gaat met de tuin! Het online bestellen van planten wordt populairder, maar krijgt bij de meeste mensen niet de voorkeur. Mede door het feit, dat de planten meerdere dagen onderweg zijn en gedurende deze dagen niet verzorgd worden.

Tip: wanneer je aan de slag gaat met het aanplanten van nieuw groen in je tuin, is het verstandig om ook de aarde rondom het nieuwe groen te verversen. Zo hebben de planten voldoende bouwstoffen om zich direct goed in de grond te wortelen.

Verander de indeling van de tuin

Eerder las je al dat het klussen in de tuin een goed moment is om de indeling hiervan aan te passen. Overweeg bijvoorbeeld een tuinhuis op te bouwen. Een tuinhuis biedt niet alleen ruimte om het hele jaar door van je tuin te kunnen genieten. Ook vormt het de ideale plek om je tuinmeubelen in op te slaan in de winter. Zo hebben de tuinmeubelen minder zwaar te lijden, waardoor ze langer mooi zullen blijven. Tuinmeubelen die wel buiten blijven staan kun je het beste onder een hoes stoppen. Het voorkomt dat het ruige weer de meubelen beschadigd.

Tip: gebruik het voorjaar om houten tuinmeubelen op te schuren en van een nieuw laagje beits of olie te voorzien. Zo houd je de tuinmeubelen mooi en bescherm je ze tegen een zomers buitje.