Hoe en waarom spanbanden gebruiken?

Hoe en waarom spanbanden gebruiken

Wanneer een lading op een veilige manier vervoerd moet worden zijn spanbanden daarbij onmisbaar. Door de lading hiermee vast te zetten weet u zeker dat het onbeschadigd  en gezekerd op de plek van bestemming arriveert. Veelal spanbanden gebruikt bij ladingen op vrachtwagens, aanhangers en opleggers. Daarnaast kunnen ze ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan materiaal dat op een bouwplaats staat. Door het vast te zetten met een spanband wordt voorkomen dat, met name lichte materialen, wegwaaien en daarmee onbruikbaar worden. Ook kunnen met spanbanden marktkramen, tenten, luifels en reclameborden worden vastgezet zodat de wind er geen vat op kan krijgen. Fietsen op een fietsdrager vastzetten of een dakkoffer extra zekeren? Door spanbanden te gebruiken weet u zeker dat alles veilig verankerd is.

Verschillen tussen spanbanden en gespbanden

Gespbanden kennen we ook wel onder de naam sjorbanden. Zoals de naam al zegt worden hier zaken mee vast gesjord. Gespbanden zijn met name geschikt voor het verankeren van lichte producten en het extra vastzetten van een fietsdrager of dakkoffer. Met behulp van een gesp klemt u de band strak en stevig dicht. Wanneer u zwaardere zaken wilt transporteren kunt u beter gebruik maken van spanbanden die voorzien zijn van een ratel. Met behulp van de ratel kunt u meer kracht uitoefenen op de band waardoor het nog beter vast te zetten is. Spanbanden zijn te verkrijgen met alleen een band en een ratel of als spanband set. Deze laatste bestaat uit een kort en een lang gedeelte. Het rateldeel is het kortste gedeelte van de set. Deze bestaat uit een ratel, stuk band en een haak. Het langere bandgedeelte bestaat uit de resterende meters band en ook een haak.

Diverse maten spanbanden kopen

Spanbanden zijn in diverse lengte- en breedtematen verkrijgbaar. De breedtemaat hangt veelal samen met de werklast die een gesp- of spanband aan moet kunnen. Ook zijn ze verkrijgbaar in diverse kleuren. De banden zelf zijn vervaardigd uit stevig polyester. Check altijd of de spanband niet gaat rafelen. Is dit wel het geval dan kunt u beter overwegen om een nieuw exemplaar te kopen.