Hier moet je op letten als je glas vervangt bij een verbouwing

glas vervangen

Bij een verbouwing komt het regelmatig voor dat het glas vervangen wordt. In sommige gevallen is het zelfs verplicht of sterk aan te raden om het glas te vervangen in verband met eventuele veiligheidsrisico’s. Dit heeft te maken met de ontwikkelingen op het gebied van glassoorten. Over de afgelopen jaren zijn er diverse soorten glas ontwikkeld die meer veiligheid bieden op het gebied van dikte, eventueel uit elkaar vallen, geluidsisolatie, en kracht. Wanneer jij een huis koopt wat geen nieuwbouw woning is, is er een grote kans dat er ramen in zitten die niet aan de moderne kwaliteit en veiligheidsnormen voldoen. Dit hoeft niet meteen een probleem te zijn, oudere ramen zijn niet per definitie slecht. Echter is het wel de moeite waard om goed na te denken tijdens de verbouwing of de ramen eventueel aan vervanging toe zijn, meteen of in de nabije toekomst. Nu je toch aan het verbouwen bent kan je het maar beter meteen meepakken in plaats van het later op te doen. Dit scheelt een hele hoop troep in huis. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen tussen verschillende soorten glas. We bespreken vandaag twee populaire opties: gelaagd glas en gehard glas.

Gelaagd glas

De naam zegt het al, gelaagd glas is een glassoort dat bestaat uit verschillende lagen wat het enorm sterk maakt. Dit is zeer geschikt glas voor thuis of op kantoor doordat het vooral erg veilig is. Niet alleen is het veilig omdat het glas een kleine kans heeft om te breken, ook zal bij het eventuele breken van het glas de schade beperkt blijven. Wanneer het glas breekt zal het namelijk niet in duizend stukken breken maar aan elkaar blijven zitten. Dit voorkomt mogelijk letsel door scherpe stukken glas. Dit maakt het glas geschikt voor glazen wanden in huis, glas in de keuken, of bijvoorbeeld een glazen douche deur. Daarbij zal het glas eventuele inbraken minimaliseren. Door het extreem sterke en flexibele glas is het onwaarschijnlijk dat het kapot geslagen wordt. Niet alleen is het glas extreem veilig, door de verschillende lagen zal dit glas ook zorgen voor geluidsisolatie. Al met al is gelaagd glas een erg populaire keuze voor glas binnens huis, en dat is niet voor niets!

Gehard glas

Gehard glas is extreem sterk en over het algemeen zo’n 5 keer dikker dan normaal glas. Het grootste verschil met gelaagd glas zit hem in de dikte, sterkte, en gevolgen van het eventueel breken van het glas. Omdat het glas dikker is dan normaal glas is de kans op breken en inbraken zeer klein met gehard glas. Echter is het wel zo dat gehard glas in duizenden stukjes zal vallen wanneer het toch breekt in tegenstelling tot gelaagd glas wat aan elkaar zal blijven zitten. Het glas is wel zo ontwikkeld dat de duizenden kleine stukjes niet scherp zijn en letsel dus beperkt zal blijven. Uiteraard is de kans in eerste instantie al erg klein dat het glas zal breken. Om deze reden is ook gehard glas erg geschikt voor douchedeuren, glazen wanden, of glazen oppervlaktes die absoluut niet mogen breken. Het voordeel van gehard glas ten opzichte van gelaagd glas is verder nog dat het een groot verschil in temperatuur beter zal kunnen verdragen dan gelaagd glas. Uiteindelijk zijn beide soorten glas geschikt voor gebruik, leg de voor en nadelen naast elkaar en maak een goed overwogen beslissing!