Spiegellassen en kunststof las technieken zelf uitvoeren

lassen

Spiegellassen is een proces waarbij twee kunststof onderdelen aan elkaar gelast worden door middel van warmte. Dit is een proces waarbij je netjes moet kunnen werken. De twee onderdelen moeten op de juiste manier met elkaar verbonden worden. Spiegellassen wordt over het algemeen gebruikt om twee kunststofbuizen met elkaar te verbinden. Door de twee onderdelen te smelten en daarna met elkaar te verbinden ontstaat er een hele sterke las. Je kan ook gebruik maken van de techniek spiegellassen PE daarvoor gebruik je polyetheen. Doormiddel van lassen met deze kunststof kun je een waterdichte lasnaad creëren. Met het gebruik van de techniek spiegellassen PE kun je een heleboel verschillende producten maken. Van rond tot vierkant en met de juiste lastechniek wordt het product ijzersterk.

Apparatuur bij zelf kunststof lassen

Zoals we eerdergenoemd hebben komt er bij spiegellassen nauwkeurigheid kijken. Als je geen stille hand hebt is het niet slim om er aan te beginnen. Om zelf kunststof te lassen heb je wel apparatuur nodig zoals:

  • Een las föhn hiermee kan je de kunststoffen smelten en daarna aan elkaar verbinden. Hierdoor ontstaat er een hele stevige las. Dit las apparaat is handig voor als u kleine stukjes moet lassen. Met dit apparaat is het makkelijk om moeilijk bereikbare stukken toch aan elkaar te kunnen lassen.
  • Las extruder dit apparaat is geschikt om dikkere oppervlaktes met elkaar te verbinden. Met een las extruder ontstaan er hele stevige kunststof lassen. Als je met dit apparaat aan de slag gaan is het belangrijk om de juiste warmte te gebruiken en een goed lasdraad.
  • Spiegellasmachine met dit apparaat smelt je de twee uiteinden van het kunststof voorwerp op de spiegel. Zodra de onderdelen warm genoeg zijn haal je de spiegel ertussen vandaan en kan je de twee uiteinden met elkaar verbinden hierdoor ontstaat er een hele stevige las. Dit apparaat is heel makkelijk te gebruiken als je buizen met elkaar wilt verbinden. Bij deze las gebruik je over het algemeen de techniek spiegellassen PE je gebruikt dus het materiaal polyetheen
  • Na het smelten van de kunststof kunnen er wat ongelijkheden ontstaan. Om de las nauwkeurig af te werken kan je een scherpe schaaf gebruiken om overtollig materiaal te verwijderen. Voor nog een nauwkeurigere afwerking kunt u gebruikmaken van andere handgereedschappen

Zelf kunststof leren lassen

Kunststof lassen is een vak apart je moet netjes en secuur kunnen werken om een goede las te maken. Als je goed wil leren lassen moet je een paar dingen goed onder de knie hebben zoals:

  • Tekeningen kunnen ontcijferen
  • Lasapparatuur controleren
  • Kunststof lassen in alle weersomstandigheden
  • Gebruik het juiste gereedschap voor de juiste las.
  • Juist kunnen handelen wanneer de las onderbroken word

Om een pro te worden in spiegellassen PE kan je je aanmelden voor een cursus kunststof lassen. Je wordt opgeleid door goede vakmannen die ervoor klaar staan om je de kneepjes van het vak te leren. Wil je erachter komen of het spiegellassen iets voor jou is neem eens contact op we staan altijd open om uw vragen te beantwoorden.