Deze stappen moet je volgen bij juridische geschillen in de bouw

Deze stappen moet je volgen bij juridische geschillen in de bouw

Je bent projectleider en je bent bezig met een groot nieuwbouwproject. Er wordt een prachtige nieuwe wijk gebouwd met starterswoningen in een weiland. Je hebt zover je weet al je zaken op orde. De bouw verloopt veilig, er is weinig geluidsoverlast, de bestemming van het gebied is gecontroleerd. Toch kan het zijn dat er een geschil ontstaat over het afgesproken werk. Het is belangrijk om dan de volgende stappen te volgen om tot een oplossing te komen.

Vraag advies aan een bouwrecht advocaat

Indien er een situatie ontstaat waarbij bepaalde afspraken niet worden nagekomen dan kan deze bouwrecht advocaat je verder laten helpen. Deze advocaat weet alles af van het bouwrecht en kan je precies vertellen welke wetten er van toepassing zijn. Het is vaak veel te ingewikkeld om je zelf in te lezen in alle wetten rond het bouwrecht. De overheid kan zich bijvoorbeeld op meerdere niveaus met de bouw bemoeien. Van de provincie tot de gemeente en zelfs de landelijke overheid. Op elk niveau kunnen er juridische geschillen ontstaan bij bouwprojecten. Een bouwrecht advocaat helpt je met zijn of haar kennis van de wet.

Wat moet je doen als je bouwproject niet op tijd af is

Een ander veel voorkomend probleem bij bouwprojecten is vertraging. Er is van tevoren een duidelijke planning afgesproken. Ook is er een tijdlijn gemaakt waarin precies te zien is wanneer elk onderdeel van het project af moet zijn. Door omstandigheden komt het helaas regelmatig voor dat deze planning niet wordt gehaald. Maak daarom altijd een duidelijk contract waarin staat aangegeven wat de gevolgen van vertraging zijn. Er kan bijvoorbeeld een boete worden gegeven als een project te laat af is. Dit moet dan wel van tevoren worden vastgelegd. Anders heb je geen poot om op te staan. 

Zo ga je om met werk dat buiten de offerte valt

Nog een groot probleem is onduidelijkheid over het werk dat de aannemer heeft verricht. Van tevoren wordt vastgelegd wat en hoeveel er moet gebeuren. Hier worden duidelijke afspraken over gemaakt. Deze moet je vastleggen in een contract. Ook kom je een offerte overeen waarin de kosten staan aangegeven. Toch kan het voorkomen, en dit gebeurt in de praktijk erg vaak, dat een aannemer uiteindelijk meer geld vraagt dan was afgesproken. Je wilt natuurlijk niet meer betalen dan was afgesproken. Een bouwrecht advocaat kan je op weg helpen bij het opstellen van degelijke contracten.