De vier fases van een nieuwbouwwoning laten bouwen

nieuwbouw woning

Heb jij recent een kavel gekocht en laat je binnenkort een nieuwe woning bouwen of wil jij binnenkort een kavel kopen zodat je een nieuwe woning kunt laten bouwen? Een nieuwbouwwoning laten bouwen is een spannend traject waar veel bij komt kijken. Tussen het kopen van een kavel en het aannemen van de sleutel zit een heel traject. De bouw van een nieuwbouwwoning neemt ongeveer een jaar in beslag. In dat jaar doorloopt het bouwproces vier fases: de beginfase, de ruwbouwfase, de afbouwfase en de oplevering. Wij hebben per fase beschreven wat er in de fase gebeurt. Zo weet precies wat je kunt verwachten als jij binnenkort een nieuwe woning laat bouwen.

Fase 1: De beginfase

Wil jij een nieuwe woning laten bouwen? Dat begint met een afspraak bij de bank. Bij de bank kunnen ze jou vertellen of je een hypotheek kan aanvragen en hoe hoog jouw hypotheek mag zijn. Misschien heb je al een kavel op het oog, misschien ben je nog op zoek. Wanneer de kavel gekocht is, wordt het tijd om bij een architect aan te kloppen. De architect stelt samen jou een ontwerp op voor jouw nieuwe woning. Als het ontwerp is afgerond, kan de vergunning voor de bouw van de woning worden aangevraagd. Is de vergunning binnen? Dan start de volgende fase.

Fase 2: De ruwbouw

In de ruwbouwfase van de woning wordt de ruwe bouw van de woning uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de fundering wordt aangelegd, de riolering en andere leidingen een plaats krijgen, de dragende muren worden gezet, en het dak wordt geplaatst. Als de ruwbouwfase wordt afgerond is de woning wind en waterdicht. Het is mogelijk om jouw nieuwe woning op te laten leveren na de ruwbouwfase. Dit heet een casco woning laten bouwen. Wanneer je jouw woning casco op laat leveren komt de afbouwfase voor eigen rekening.

nieuwbouwwoning (002)

Fase 3: De afbouw

In de afbouwfase wordt de woning klaar gemaakt om in te wonen. Hierbij worden onder andere de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Het plaatsen van een dekvloer, zodat er een vloer kan worden gelegd
  • Het stucen van de plafonds en het afwerken van de wanden
  • Het plaatsen van kozijnen, deuren en binnenwanden
  • Het schilderen van de kozijnen en deuren
  • Het tegelen van de sanitaire ruimtes
  • Het aanbrengen van elektra, overige installaties en leidingen
  • Het plaatsen van de keuken en de badkamer (Dit onderdeel kan je na de oplevering van de woning ook zelf uitvoeren

Fase 4: De oplevering

Als de afbouwfase is afgerond, kan de woning worden opgeleverd. Voor de oplevering van de woning loop je samen met de aannemer de woning rond om te controleren of alle werkzaamheden volgens de gemaakte afspraken zijn uitgevoerd. Zie je dingen die niet kloppen? Geef dat dan aan, zodat de aannemer ze op kan lossen. Is alles geheel naar wens uitgevoerd? Dan vindt de sleuteloverdracht plaats en ben je officieel eigenaar van de woning. Wil jij een nieuwbouwwoning laten bouwen? Door te kiezen voor een betrouwbare en ervaren aannemer met een BouwGarant keurmerk weet je zeker dat de bouw van jouw nieuwe woning geheel naar wens wordt uitgevoerd.